четвртак, 19. јул 2018.

Горан Весић и Ивана Шпановић најавили нову атлетску манифестацију

Заменик градоначелника Горан Весић, наша најбоља атлетичарка Ивана Шпановић и в.д. градског секеретара за спорт  и омладину Драгана Белојевић присуствовали су данас презентацији нове атлетске манифестације у нашој престоници – Serbia marathon series.

Београд ће 4. новембра, у организацији Атлетског савеза Србије, бити домаћин трка на пет и десет километара на равној траси на Новом Београду, а чији је промотер Ивана Шпановић. 

Весић је, на конференцији за новинаре у Штарк арени, истакао да ће нови спортски догађај у трачком календару помоћи у промоцији спорта и главног града Србије.

–Град Београд подржава све спортске манифестације, јер је то добар начин за промоцију спорта али и имича Београда - као све популарније туристичке дестинације. Ове године Београд је био организатор Фајнал фора Евролиге у кошарци, а пре тога смо били домаћини  Светског првенства у футсалу, Светског првенства у ватерполу и Европског првенства у атлетици – подсетио је заменик градоначелника.

Он је додао да Град Београд охрабрује све спортске савазе да се пријављују за организације великих такмичења. Сваки такав догађај, према његовим речима,  популаризује спорт код младих што је основни циљ, такође омогућава ревитализацију спортских објеката и на крају такви догађаји доводе туристе у Београд.

Наш циљ је да се у Београду организује што више спортских догађаја, истакао је Весић и најавио подршку Града у организацији митинга у скоку у даљ на Теразијама у којој ће поново учествовати, као и пре две године, наша најбоља атлетичарка Ивана Шпановић.

Он је истакао да се подршка Града новој атлетској манифестацији – Serbia marathon series неће бити материјална, већ се она огледати у уређењу траса преко градских комунланих предузећа, и изразио очекивање да ће у будућности моћи да помогну и финансијски, јер такви догађаји, како је рекао, то заслужују.

Када је реч о подршци Београдском маратону, Весић је нагласио да Град Београд има уговор са организаторима и да се ту ништа неће променити, али и напоменуо да ће се разговарати у вези проблема који су се појавили у јавности.

–Веома је важно да се име Београда, ма где се користи,  буде у позитивној конотацији и у том правцу ћемо разговарати са предузећем Београдски маратон – закључио је Весић и подсетио да Београд неће бити први град који има више маратона.

Директор Атлетског савеза Србије Слодобан Бранковић је захвалио заменику градоначелника на подршци коју тај савез има од Града Београда.
–Београд је постао град атлетике, који је у последњих пет година организовао највише великих атлетских догађаја. Од европског шампионата 2013. године на Ушћу, па до прошлогодишњег првенства Европе у Штарк арени, који је проглашен за најбоље организован до сада – указао је Бранковић и најавио кандидатуру Београда за домаћина светског првенства у дворани, 2022. године.

Он је истакао да је трчање је најједноставнији начин да бринете о свом животу и да се млади баве спортом.

–Верујем да ћемо из године у године бити све бољи. Важно је и што најмлађи желе да се баве спортом. Потрудићемо се да направимо велики спектакл, свако ко истричи да се осећа као олимпијски шампион – рекао је Бранковић.

Најбоља српска атлетичарска Ивана Шпановић је додала да апсолутно подржава сваки вид који се бави помоцијом атлетике.

–Мислим да ће ово бити добро, покушавамо да приближимо деци да науче да стварају здраве навике. Поносна сам што сам одабрана за промотера догађаја и бићу ту свакако да пружим подршку – најавила је Шпановић.

Члан организационог одбора „Serbia marathon series” Дарко Савић најавио је учешће од око 7.000 тркача, док је главни менаџер маратона Владимир Селец поручио је да је стаза направљена на најмодернији начин, и да су пријаве за трку отворене.

Поред трке 4. новембра 2018, организатори су најавили трке 30. марта и 3. новембра наредне године, када је предвиђена трка на 42 километра.